Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εκπομπή του σκαϊ  «αταιριαστοι» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

 

Για την επίθεση κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ

Είχαμε κάνει αλλεπάλληλα διαβήματα στον κ. Τόσκα. και δεν είδαμε κανένα αποτέλεσμα. Ζητήσαμε την παραίτηση του. Αναγκάστηκα να ενημερώσω τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό υπήρχε υπόσχεση ότι θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, διότι δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ. Αφορά όλη τη γειτονιά, αφορά το κέντρο της Αθήνας, αφορά τα Εξάρχεια. Δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.

Δεν μπορεί το θέμα της ασφάλειας των πολιτών στο κέντρο της Αθήνας να είναι μέρος των σκοπιμοτήτων της  κάθε κυβέρνησης. Και επειδή άκουσα να λέγονται διάφορα, είναι ντροπή να μιλούν για προβοκάτσια

Και δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση από τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε η ίδια η Αστυνομία η οποία λέει σήμερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω μέχρι αυτή τη στιγμή, ότι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε είναι το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε όταν τραυματίστηκε ο φρουρός και στην πρεσβεία του Μεξικού το ίδιο είχε χρησιμοποιηθεί και στην επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ  το 2014.

 Αυτό λοιπόν δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία προβοκάτσια. Υπάρχει τρομοκρατική, δολοφονική επίθεση και σύμφωνα με αυτά που λέει η αστυνομία ήθελαν νεκρό. Και αυτό είναι το ανησυχητικό. Από θαύμα γλίτωσε ο άνθρωπος που δούλευε.  Ακριβώς δίπλα και στο ύψος του κεφαλιού του χτυπήθηκε η κολώνα αντί γι’ αυτόν.

Μπορούμε να το καταλάβουμε και επιτέλους να λάβουμε τα μέτρα μας; Και επίσης είναι απαράδεκτο να ακούγεται ότι δεν χτυπήθηκε το ΠΑΣΟΚ, χτυπήθηκαν τα ΜΑΤ. Υπήρχε κόσμος και δούλευε εκείνη την ώρα. Ήταν παιδιά της νεολαίας που συνεδρίαζαν μέσα στο ΠΑΣΟΚ, περίπου 30 άτομα, ήταν η ασφάλεια του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως ήταν οι αστυνομικοί. Είναι όλοι νέα παιδιά με οικογένειες.

Την προηγούμενη φορά ο άνθρωπος που τραυματίστηκε είχε νεογέννητο. Ανησυχώ πάρα πολύ για όλους αυτούς και γι’ αυτό σηκώθηκα αμέσως μετά το debate και πήγα εκεί να τους συμπαρασταθώ.

Η κυβέρνηση τι κάνει είναι το ερώτημα

Την προηγούμενη φορά που συζήτησα με τους αστυνομικούς που ήταν στη βάρδια και τους ρώτησα γιατί δεν τους κυνηγήσατε αφού ήταν πεζός αυτός που πυροβόλησε, η απάντηση είναι ότι έχουμε εντολές να μην πηγαίνουμε πέρα από ένα συγκεκριμένο δρόμο. Έχουν εντολές. Η αστυνομία εάν πάρει τις κατάλληλες εντολές από την πολιτική ηγεσία θα κάνει αυτό που πρέπει. Ξέρει να κάνει αυτό που πρέπει. Το θέμα είναι ότι δεν παίρνει αυτές τις εντολές και το ερώτημα είναι γιατί; Με τον ανοχή της κυβέρνησης σήμερα υπάρχει άβατο στο κέντρο της Αθήνας. Κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορώ να ανέχομαι δηλώσεις του τύπου ότι ζούμε την πιο ασφαλή περίοδο στο κέντρο της Αθήνας και ότι στο κέντρο της Αθήνας κυκλοφορούν μόνο χαρούμενοι τουρίστες. Ευτυχώς που δεν κυκλοφορούσαν χαρούμενοι τουρίστες χθες στη Χαριλάου Τρικούπη.

 

Για  τον νέο φορέα και την ενότητα

Το μεγάλο θέμα για όλους μας είναι η ενότητα την επόμενη μέρα. Τη θεωρώ δεδομένη. Όσον με αφορά έχω δείξει ότι ξέρω να υπηρετώ την ενότητα και τη συλλογικότητα όλα αυτά τα χρόνια.  Υπηρέτησα το ΠΑΣΟΚ και έκανα ό,τι μου ζητήθηκε από όποια θέση και αν μου ζητήθηκε. Ξέρω να είμαι και απλός στρατιώτης και στρατηγός

 

Για το αποτέλεσμα  των εκλογών για την Κεντροαριστερά

Έχω μάθει να μην ακούω τη λέξη «φαβορί» παρά μόνο για την ίδια την  Κεντροαριστερά. Καμία εκλογή δεν τελειώνει πριν ανοίξουν οι κάλπες και μετρηθούν όλα τα ψηφοδέλτια. Δίνω μια μάχη με αισιοδοξία και με πίστη σ’ αυτό που κάνω, δίνω μια μάχη για να την κερδίσω, αλλά αυτό που εκτιμώ είναι ότι κερδισμένος απ’ όλη αυτή την προσπάθεια και την πορεία θα είναι ο χώρος, η παράταξη και κατ’ επέκταση η χώρα. Γιατί εμείς θέλουμε ν’ ανορθώσουμε τη Δημοκρατική Παράταξη για να γίνουμε χρήσιμοι για τον τόπο.

 

«Η Κεντροαριστερά είναι πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία»

Η  Κεντροαριστερά είναι πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία. Άλλο εάν τραυματίστηκε, γονάτισε,  κατακερματίστηκε και δε μπορούσε να εκφραστεί ενιαία. Αυτό που κάνουμε λοιπόν σήμερα είναι ακριβώς αυτό, να εκφραστούμε επιτέλους ενιαία, να δώσουμε ένα ξεκάθαρο στίγμα ότι εμείς έχουμε συγκεκριμένους στόχους, να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο. Για να  αλλάξει αυτή η συμφωνία, να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία και την κοινωνική συνοχή, να χτυπήσουμε τις ανισότητες και τις αδικίες, να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτό πρέπει να κάνουμε και να το κάνουμε τώρα!

 

Για την υπεροφορολόγηση των πολιτών

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχει μειωθεί το εισόδημα των νοικοκυριών κατά 2,7 δις.

Καταλαβαίνετε λοιπόν σε ποιο σημείο βρίσκεται η ελληνική κοινωνία. Αυτή η επιλογή της κυβέρνησης για την υπερφορολόγηση δεν οδηγεί πουθενά, έχει ημερομηνία λήξης. Δεν μας βγάζει από το αδιέξοδο. Ισοπεδώνει τη μεσαία τάξη. Εξάλλου το ομολόγησαν. Ομολόγησε ο αρμόδιος Υπουργός ότι είναι συνειδητή τους επιλογή η εξόντωση της μεσαίας τάξης δήθεν για να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι, αλλά εγώ ρωτώ με ποιο τρόπο στηρίχθηκαν οι πιο αδύναμοι; Οι έμμεσοι φόροι, η περικοπή του ΕΚΑΣ, η περικοπή επιδομάτων, η μείωση των επιχορηγήσεων στα νοσοκομεία, η μείωση του επιδόματος θέρμανσης. Όλα αυτά ποιους χτυπούν; Δεν χτυπούν τους πιο αδύναμους; Τελικά χτυπιέται και η μεσαία τάξη, χτυπιέται και η πιο αδύναμη, γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν έχει την ικανότητα να φτιάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και να διαπραγματευτεί σωστά.

 

Για το νόμο Παρασκευόπουλου

Ήμουν στην Επιτροπή της Βουλής όταν συζητήθηκε ο νόμος αυτός και είχα επιμείνει τόσο μα τόσο πολύ λέγοντάς του ότι πρέπει να βάλει κριτήρια, ότι δε μπορεί ν’ αφήνει του πάντες να βγαίνουν από τη φυλακή, δε μπορεί να βγάζει τους βιαστές, δε μπορεί να βγάζει δολοφόνους. Δυστυχώς σήμερα βλέπετε ποια είναι τ’ αποτελέσματα. Είναι απαράδεκτο. Και ένας-ένας απ’ ό,τι φαίνεται οι Υπουργοί αυτής της κυβέρνησης ομολογούν. Ο ένας ομολόγησε ότι έβαλαν στόχο τη μεσαία τάξη, ο άλλος ομολογεί ότι κακώς τους έβγαλε από τη φυλακή και υπάρχει πρόβλημα και πρέπει σε πρώτη ευκαιρία να καταργηθεί ο νόμος του. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά τα πληρώνουν οι πολίτες.

 

Για την  προστασία  της πρώτης κατοικίας

Μέχρι το τέλος του χρόνου προστατεύεται. Με απόφαση αυτής της κυβέρνησης παύει να ισχύει η προστασία από το τέλος του χρόνου και μετά, έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει να έρθει η τροπολογία στη Βουλή ώστε να δοθεί η παράταση και να καλυφθεί η πρώτη κατοικία. Δεν μιλάμε για πρώτη κατοικία αυτών που είναι απλά κακοπληρωτές, μιλάμε για μικρά και μεσαία εισοδήματα που αποδεδειγμένα δεν μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν κι έχουν πληγεί από την κρίση. Περιμένω, απαιτούμε, να υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας όλων αυτών των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί.

Εάν δε φέρει η κυβέρνηση, θα φέρουμε εμείς τροπολογία. Το θέμα είναι όμως να υπάρχει αποτέλεσμα, να υπάρχει πολιτική βούληση. Γιατί εμείς θα τη φέρουμε. Το θέμα είναι, θα την ψηφίσουν; Δεν έχουμε τη δύναμη να την περάσουμε. Κι εμένα δε μ’ αρέσει με τέτοια πράγματα να παίζω, θέλω να κοιτάζω τους ανθρώπους στα μάτια. Δεν παίζεις με το σπίτι του αλλουνού.

 

πηγή: ysterografa.gr